WILT U DE STATUSHOUDERS IN STADSDEEL SCHEVENINGEN ONDERSTEUNEN?

WILT U DE STATUSHOUDERS IN STADSDEEL SCHEVENINGEN ONDERSTEUNEN?

Eind dit jaar komen nieuwe bewoners (statushouders) wonen aan de Scheveningseweg en aan de Pompstationsweg. Ook hen willen we graag een warm welkom bieden. Bent u geïnteresseerd om daar een bijdrage aan te leveren, neem dan contact met ons op via (070) 416 20 20 of meld u aan via de vacature "Heet de statushouders welkom in stadsdeel Scheveningen".

Enkele maanden geleden hebben al ongeveer 30 statushouders hun intrek genomen in hun woning aan de Scheveningseweg. De reacties van onze nieuwe stadsgenoten zijn positief, al is het natuurlijk ook voor hen een beetje wennen. Vaak moeten zij zich, zonder hun gezin, in korte tijd thuis gaan voelen in hun nieuwe woonomgeving. Vele buren hebben aangegeven hen hierbij te willen helpen en de eerste initiatieven hebben inmiddels plaatsgevonden. Zo is er een plantje gebracht als welkomstverrassing en heeft er een welkomstdiner plaatsgevonden in het Couvéehuis, hen aangeboden door het Wijkoverleg Statenkwartier, de Rotary en GMW Advocaten. Daarnaast heeft het "Mapping Project" plaatsgehad in twee weekenden van augustus, onder begeleiding van de organisatie Initiatives of Change. Tijdens deze dagen werd de buurt in kaart gebracht naar aanleiding van een thema, welke op dat moment gezamenlijk werd gekozen. Voorbeelden hiervan waren: onderwijs, ondernemerschap, gastvrijheid, veiligheid en geschiedenis. Na de buurt te hebben ‘gemapt’ kwam iedereen terug op de centrale locatie om aan elkaar te laten zien wat er was opgevallen. Alle partijen hebben deze dagen als bijzonder positief ervaren.

Wat is er nog nodig?
De statushouders worden voor praktische en noodzakelijke hulp ondersteund door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk. Tijdens deze begeleiding worden onder andere het inschrijven bij een huisarts en het uitzoeken van een inburgeringscursus geregeld. Wijk-gerelateerde activiteiten en activiteiten gericht op ontspanning komen hier niet of in mindere mate aan bod. Daarbij hebben wij uw hulp nodig! Het Vrijwilligerspunt is voor Vluchtelingenwerk en Welzijn Scheveningen op zoek naar mensen die de nieuwe bewoners 1-op-1 wegwijs maken in de buurt (te denken valt aan: Waar zijn de minder prijzige supermarkten? Waar is de kringloopwinkel voor leuke tweedehands meubels? Of waar kan ik een lekker visje eten?), een kopje thee met (een van) hen drinken of gewoon een spelletje met hen doen, wanneer daar behoefte aan is.

Heeft u behoefte aan achtergrondinformatie over de afkomst van de nieuwe bewoners?
Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u achtergrondinformatie over de afkomst van de statushouders. De bewoners die op de Scheveningseweg wonen, komen voornamelijk uit Eritrea en Syrië. Klik voor het lezen van meer informatie hier: http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/landen-van-herkomst.


Welzijn Scheveningen gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.